Colofon | Disclaimer | Over Ons | Contact | Nieuwsberichten

Ontdek Gebouwen Tijdens Dag van de Architectuur

Op 17 en 18 juni laat de Dag van de Architectuur je de wereld van ontwerp en creativiteit zien. In de Nederlandse steden kan je tijdens dit culturele ervaring weekend unieke bouwwerken bewonderen. Je krijgt de kans om meer te leren over het stadsontwerp en de prachtige architectuur.

Tijdens dit evenement ontmoet je niet alleen architecten, maar kun je ook met hen in gesprek gaan. De Dag van de Architectuur is een kans om bijzondere gebouwen van binnen te zien. Deze gebouwen zijn normaal niet open voor iedereen. Vergeet dus niet de data in je agenda te zetten!

Verken de historische Wielewaal en haar Transformatie

Tijdens de dag van de architectuur 2023 kijken we naar het Wielewaal. Dit is een speciale plek in Rotterdam. Hier verandert een oud nooddorp uit 1949 in een nieuw wooncomplex. Dit project heeft 675 woningen en is ontworpen door Bergen Kolpa en De Nijl architecten.

De verandering zorgt voor gemengde gevoelens onder de mensen. Bezoekers kunnen op de dag van de architectuur 2023 tussen 10:00 en 14:00 uur het Wielewaalhuis zien. Ze leren over de combinatie van oude en nieuwe architectuur.

TijdActiviteitLocatie
10:00 – 11:00Rondleiding door het historische WielewaalhuisWielewaalhuis, Rotterdam
11:30 – 12:30Presentatie over de toekomstige plannenWielewaalhuis, Rotterdam
13:00 – 14:00Discussiesessie met architecten en plannersWielewaalhuis, Rotterdam

De dag is perfect voor iedereen met interesse in oude en nieuwe bouw in steden. Een bezoek aan Wielewaal tijdens de dag van de architectuur 2023 biedt diep inzicht. Het laat de complexiteit en pracht van architectonische verandering zien.

De Dag van de Architectuur Amsterdam 2023 Beleven

Amsterdam is beroemd om zijn rijke architectuur en vernieuwende bouwprojecten. Op de Dag van de Architectuur Amsterdam 2023 kun je binnenkijken bij bijzondere gebouwen. ARCAM nodigt iedereen uit om meer te leren over nieuwe projecten in de stad.

Op deze dag kun je de Amsterdamse architectuur op unieke wijzen ervaren. Er zijn rondleidingen in normaal gesloten gebouwen. Je kunt ook luisteren naar vooraanstaande architecten. Projecten van VenhoevenCS, Olaf Gipser Architects en Berger Barnett Architecten tonen innovatie en duurzaamheid.

  • Voor het laatste nieuws over de Dag van de Architectuur Amsterdam 2023 en inschrijvingen voor activiteiten, is het raadzaam om de website van ARCAM te bezoeken.
  • Ontdek de invloed van architectuur op de leefomgeving en hoe deze bijdraagt aan de kwaliteit van wonen en leven in Amsterdam.
  • Bewonder de nieuwste projecten die de skyline van Amsterdam veranderen en bieden een blik op de toekomst van stedelijk ontwerp.
ArchitectenbureauProjectLocatie
VenhoevenCSMulti-functioneel complexZuidas
Olaf Gipser ArchitectsWoonprojectNieuw-West
Berger Barnett ArchitectenCultureel centrumIJburg

De Dag van de Architectuur Amsterdam 2023 is een perfecte kans om meer over stadsontwikkeling te leren. Je komt direct in contact met leiders in de architectuur. Het trekt architectuurliefhebbers van over de hele wereld.

Thematische Rondleidingen: Vrouwen in de Architectuur

In de Zuidelijke Tuinstad van Pendrecht kun je een speciale rondleiding volgen. Deze heet ‘Gebouwen door vrouwen’. Het laat het belang zien van vrouwelijke architecten, met een focus op Lotte Stam-Beese. Zij was een pionier in de stedenbouw in Nederland.

Tijdens de tour zie je gebouwen gemaakt door vrouwen. Deze zijn mooi en verbeteren de wijk. Een perfecte activiteit voor wie van architectuur en genderstudies houdt.

  • Verkenning van de architectonische stijl van Lotte Stam-Beese in Pendrecht
  • Inzicht in de uitdagingen en successen van vrouwelijke architecten in een overwegend door mannen gedomineerde industrie
  • Discussie over de rol van gender in de architectuur en stedenbouw

De ‘Gebouwen door vrouwen’ tour toont het belang van vrouwen in de architectuur. Het biedt inzichten in gender en stadsontwerp. Een mooie kans om bijdrages van vrouwelijke architecten te erkennen.

ArchitectBekend Project
Lotte Stam-BeeseHerinrichting van Pendrecht, Rotterdam
Andere prominente vrouwelijke architectProject X in Amsterdam

Het Beste van hedendaagse Architectuur Tijdens Dag van de Architectuur

De Dag van de Architectuur 2023 zet Jonas op IJburg in de spotlight. Dit project won de titel BNA Beste Gebouw van het Jaar. Het is een creatie van Orange Architects en Felixx Landscape Architects. Het valt op door zijn duurzaamheid en gemeenschapsgedreven woonideeën.

Rondleidingen laten zien hoe het project toegankelijkheid verbetert. Ze sporen gesprekken aan over hoe steden dichter bebouwd kunnen worden.

Jonas IJburg toont het beste van hedendaagse architectuur. Het gebruikt ruimte innovatief in een stad die snel groeit. Het mixt privéwoningen met publieke functies. Hierdoor ontstaat een nieuw urban living concept.

EigenschapDetails
ArchitectenOrange Architects & Felixx Landscape Architects
PrijsBNA Beste Gebouw van het Jaar
LocatieIJburg, Amsterdam
KenmerkenDuurzaamheid, Gemeenschappelijk woonconcept
ToegankelijkheidGericht op stedelijke verdichting en dialoog

Jonas IJburg krijgen als BNA Beste Gebouw waardering, toont aan hoe ver we kunnen gaan in hedendaagse architectuur. Het is mooi, nuttig en verwelkomt iedereen. Dit project moedigt ons aan om na te denken over de toekomst van onze steden.

De Iconische Bijenkorf van Breuer Ontdekken Na Sluitingstijd

Exclusieve rondleidingen tijdens de Dag van de Architectuur laten je de Bijenkorf van Breuer van dichtbij zien. Deze vinden plaats na sluitingstijd. Zo kun je rustig de beroemde architectuurhistorie van het gebouw bewonderen.

De rondleiding begint in de imposante entreehal. Hierbij ontdek je bijzondere plekken van het gebouw. Denk aan de unieke etalages, niet-toegankelijke kantoorverdiepingen en verborgen binnentuinen op het dak. Elk deel van het warenhuis heeft zijn eigen verhaal.

Deze rondleidingen tonen hoe functionaliteit en esthetiek samenkomen. Dit is typerend voor Marcel Breuer’s werk.

  • Ontvangst in de centrale hal met een korte introductie over Marcel Breuer en zijn visie.
  • Bezoek aan de etalages waarbij de focus ligt op de wisselwerking tussen commercie en kunst.
  • Exploratie van de kantoorverdiepingen en discussie over de evolutie van werkruimtes door de jaren heen.
  • Bezichtiging van de normaal gesproken gesloten binnentuinen op het dak, een verborgen oase midden in de stad.

Deze ervaring in de avond belicht de architectuurhistorie van de Bijenkorf van Breuer. Het laat zien hoe het warenhuis werkt na sluitingstijd. Elke rondleiding is een unieke reis door tijd en ruimte. Het laat de lijn tussen publiek en privé vervagen.

Cultureel Erfgoed en Moderne Ontwikkelingen tijdens Dag van de Architectuur

Op de Dag van de Architectuur 2023 verbinden we cultureel erfgoed met moderne ontwikkelingen. Bezoekers zien hoe oud en nieuw prachtig samengaan. Ze tour door historische en herontwikkelde plekken. Zo beleven ze hoe oude gebouwen weer tot leven komen. Nieuwe projecten laten zien hoe belangrijk duurzaamheid en gemeenschap zijn.

Hoogtepunten zijn het Industriegebouw, het KBF Warehouse en OurDomain. Elk pand laat een bijzondere transformatie zien. Ze inspireren zowel liefhebbers als professionals in architectuur.

LocatieOorspronkelijk GebruikHerontwikkelingKernwaarden
IndustriegebouwIndustriële productieKantoren en werkplaatsenDuurzaamheid, erfgoedbehoud
KBF WarehouseOpslagruimteCulturele hotspotInclusiviteit, culturele integratie
OurDomainNieuwbouwWooncomplex voor studenten en startersGemeenschapsvorming, toegankelijkheid

Tijdens de Dag van de Architectuur 2023 zijn de bouwwerken bewust gekozen. Ze tonen hoe cultureel erfgoed en moderne ontwikkelingen samenkomen. Bezoekers leren dat architectuur meer is dan ruimtes. Het vertelt verhalen, conserveert geschiedenis en bouwt aan gemeenschappen.

Unieke Kansen op Toegang en Toegankelijkheid tijdens de Dag van de Architectuur

In 2023 gaat de Dag van de Architectuur over ‘Toegang | Toegankelijkheid’. Dit thema laat zien hoe belangrijk Architectuur voor Iedereen is. Het evenement vindt plaats in heel Nederland. Je kunt meedoen aan activiteiten zoals rondleidingen in Amsterdam en informatieve wandelingen. Deze zijn bedoeld voor iedereen die meer wil weten over hoe gebouwen en openbare ruimtes iedereen welkom heten.

Op 17 juni zijn er speciale rondleidingen. Deze laten projecten zien die ontworpen zijn met toegankelijkheid als belangrijkste punt. Architecten en stedenbouwkundigen laten zien hoe je ruimtes maakt die voor iedereen bruikbaar zijn. Op zondag ligt de focus op de verbinding tussen steden en hun bewoners. Wandelingen vertellen hoe mensen en gebouwen met elkaar verbonden zijn.

De landelijke Dag van de Architectuur is meer dan alleen mooie gebouwen bekijken. Het is een kans om te praten over een toegankelijke en inclusieve samenleving. Door mee te doen aan de activiteiten, help je mee aan een toekomst zonder barrières. In deze toekomst zijn steden en gebouwen plekken waar we elkaar ontmoeten, elkaar begrijpen en samen dingen beleven.