Colofon | Disclaimer | Over Ons | Contact | Nieuwsberichten

Ontwerpwedstrijden – Berichten steunpunt

Drempelbedragen aanbesteden 2014 bekendgemaakt

14 december 2013, Europese Commissie – De Europese Commissie heeft de nieuwe drempelbedragen voor aanbesteden bekendgemaakt. De verhoging van de drempelbedragen gaat per 1 januari 2014 in.

Lees meer


Wettelijke referentietermijn nekt architectenbranche

12 december 2013 – ‘Driejarige referentietermijn steeds problematischer’, kopte een alarmerend nieuwsbericht van de Bond van Nederlandse Architecten afgelopen zomer. Onder de nieuwe Aanbestedingswet passen aanbestedende diensten deze wettelijke referentietermijn onnodig strikt toe. Architecten zitten met de handen in het haar. Niet alle type opdrachten worden even vaak aanbesteed en door de aanhoudende crisis beschikken architecten over minder recente referenties.

Lees meer


Nieuwe architectuuropdrachten vanaf vandaag gratis op de smartphone

10 december 2013 – Alle openbare aankondigingen van opdrachten voor architectendiensten en werken met ontwerp in Nederland worden vanaf vandaag door het Steunpunt Architectuuropdrachten beschikbaar gesteld via @Archopdrachten.

Lees meer


SP dient amendement in voor beter aanbesteden architectuuropdrachten

08 november 2013 – Bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken, gisteren in de Tweede Kamer, diende Sharon Gesthuizen (SP) een amendement in voor de voortgang van acties van het Steunpunt Architectuuropdrachten in 2014. Het Steunpunt ontwikkelde een innovatieve digitale systematiek voor beter aanbesteden van architectendiensten en werken met ontwerp. Eerder adviseerde het Topteam Creatieve Industrie de Minister van EZ om de kennis van het Steunpunt te betrekken in een Protocol Creatief Opdrachtgeverschap.

Lees meer


Best practice: Een geslaagde verbinding

01 november 2013 – ProRail is een professionele aanbesteder die gebruikt maakt van gestandaardiseerde aanbestedingsmethodieken. Marktpartijen weten daardoor waar ze aan toe zijn. De nadruk ligt doorgaans op technische en functionele specificaties. Echter, medio 2012 kondigde ProRail een opdracht aan voor het ontwerp en realisatie van een overbrugging van het spooremplacement bij station Roosendaal, waarin ruimtelijke kwaliteit een prominente rol toebedeeld kreeg. Dit voorjaar werd het aanbestedingsresultaat gepresenteerd. Het Steunpunt greep zijn kans en maakte een afspraak met Marie-Claire Erens (ProRail) en Miguel Loos (Bureau Spoorbouwmeester) om het verhaal achter deze bijzondere aanbesteding te documenteren.

Lees meer


Aanbestedingssystematiek Steunpunt Architectuuropdrachten voorbeeld voor UK

01 november 2013 – In nauwe samenwerking met Architectuur Lokaal implementeert Project Compass de systematiek van het Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden voor beter aanbesteden van architectuur in het Verenigd Koninkrijk. Onder de kop ‘Will Compass lead the way to work?’ ontdekt BDOnline vandaag ‘how a website from Holland could change the face of procurement in the UK.‘

Lees meer


Digitale handleiding voor ontwikkelingscompetities op komst

15 oktober 2013 – Om ontwikkelingscompetities beter te laten verlopen komt er een digitale leidraad. Deze handleiding wordt onder coördinatie van het Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden van Architectuur Lokaal tot stand gebracht en in het voorjaar van 2014 gepubliceerd. Met het ‘Kompas bij Ontwikkelingscompetities’ worden de acties voor Beter Aanbesteden in het kader van de Actieagenda Architectuur en Ruimtelijk Ontwerp (AAARO) verbreed van architectendiensten naar geïntegreerde opdrachten.

Lees meer


Nieuwe acties Steunpunt voor geïntegreerde contracten

22 juli 2013 – Tweede kwartaalbericht 2013. Met onder andere:
– Statistiek aanbesteding architectendiensten en werken met ontwerp
– De nieuwe Aanbestedingswet
– Best practices
– Activiteiten van het Steunpunt

Lees meer


Best practice: Amsterdam kiest voor prestatie-inkoop

22 juli 2013 – De gemeente Amsterdam zet een nieuwe koers in bij haar aanbestedingsbeleid. De afgelopen maanden werd een aantal geïntegreerde opdrachten volgens de Best Value Procurement methodiek, prestatie-inkoop in goed Nederlands, in de markt gezet. Bij de beoordeling van de inschrijvingen wordt zwaar ingezet op kwaliteit. Een prijsplafond voorkomt dat het gemeentelijk budget overschreden wordt. Verantwoordelijk projectleider Jan Stolk licht de aanbesteding toe.

Lees meer


Handleiding KOMPAS light Architectendiensten: volledig synchroon met nieuwe aanbestedingswet

05 april 2013 – KOMPAS light Architectendiensten is vanaf heden volledig afgestemd op de op 1 april in werking getreden Aanbestedingswet. Zowel de handleiding als de bijbehorende toelichting en aanbevelingen van de digitale handleiding voor het opstellen van een aanbestedingsprocedure voor architectendiensten zijn daarmee volledig geactualiseerd.

Lees meer


Maximaal faciliteren: regionaal aanbesteden

01 februari 2013 – De gemeente Steenwijkerland heeft een regionaal aanbestedingsmodel ontwikkeld om het MKB een eerlijke kans te geven in haar aanbestedingen. Dat is niet onopgemerkt gebleven. Organisaties als MKB Nederland en Bouwend Nederland zijn laaiend enthousiast. Afgelopen jaar werd de aanbestedingstactiek ook ingezet voor de architectenselectie ten behoeve van de verbouwing van streekcentrum De Wielewaal in Scheerwolde.

Lees meer


SESAM online: Maximale markttransparantie bij architectuuropdrachten

31 januari 2013 – Vanaf vandaag is het innovatieve digitale systeem SESAM online beschikbaar via de website van het Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden. SESAM is ontwikkeld door Architectuur Lokaal i.s.m. Fresh Data. Het systeem biedt een voor Nederland unieke mate van transparantie in het verloop van aanbestedingen en prijsvragen die betrekking hebben op architectuuropdrachten.

Lees meer


Aanbestedingstrends 2012: minder scholenbouw, meer hergebruik

31 januari 2013 – Vierde kwartaalbericht

Lees meer


Manifest Beter Aanbesteden

22 november 2012 – Tijdens de 4e EU Aanbestedingendag is het Manifest Beter Aanbesteden gepresenteerd. De twintig aanwijzingen in het manifest dragen bij aan effectiever en efficiënter aanbesteden met een beter resultaat voor de opdrachtgever. Het manifest werd ondertekend door de BNA, VNConstructeurs, NLPB en Architectuur Lokaal.

Lees meer


Eindrapport nalevingsmeting Europees aanbesteden 2010

24 oktober 2012, Significant – Onderzoek uitgevoerd door Significant, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie, naar de naleving van Europese aanbestedingsregels bij diverse overheidssectoren.

Lees meer


Succesvolle actie donaties Architectuur Lokaal

23 oktober 2012 – Per 1 oktober 2012 heeft Architectuur Lokaal ruim € 12.000 aan donaties ontvangen. Dit bedrag ligt nu al 50% hoger dan in het hele jaar 2011.

Lees meer


Aantal opdrachten tot en met 3e kwartaal 2012 overstijgt totale aantal 2011

03 oktober 2012 – Derde kwartaalbericht. Afgelopen zomer was het relatief rustig wat betreft nieuwe aanbestedingen, maar na de bouwvak trok het aantal aanbestedingen weer aan. Het totaal aantal nieuwe aanbestedingen nam in het 3e kwartaal 2012 wederom toe ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit jaar werden reeds meer procedures (aanbestedingen en prijsvragen) gestart dan in het gehele voorgaande jaar.

Lees meer


Volledige markttransparantie aanbestedingen en prijsvragen architectuur in Nederland

01 oktober 2012 – Op 22 november 2012 presenteert het Steunpunt Architectuuropdrachten en Ontwerpwedstrijden van Architectuur Lokaal het innovatieve digitale systeem SESAM.

Lees meer


4e EU Aanbestedingendag

10 september 2012 – Bij de 4e EU Aanbestedingendag op 22 november introduceert het Steunpunt twee nieuwe instrumenten voor opdrachtgevers en voor ontwerpend onderzoek.

Lees meer


Draag bij aan bouwcultuur

03 september 2012 – Heeft u belang bij het werk van Architectuur Lokaal en het Steunpunt Architectuuropdrachten, de Olifantenkooi en de Opdrachtgeversschool, of vindt u ons werk belangrijk? Maak dan gebruik van de nieuwe, extra belastingvoordelen voor donateurs en draag bij aan bouwcultuur!

Lees meer


Herstel openbare architectuuropdrachten zet door

03 juli 2012 – Tweede kwartaalbericht. In het 1e kwartaal 2012 constateerde het Steunpunt een onverwachte opleving van het aantal aanbestedingen. Ondanks de negatieve berichten over de werkvoorraad in de bouw zet het herstel van het aantal aanbestedingen door. In het 2e kwartaal overtreft het aantal nieuwe architectuuropdrachten zelfs het volume van 2010. Ook het aantal nieuwe ontwerpwedstrijden en ontwikkelcompetities blijft groeien.

Lees meer


Prijsvraagcultuur komt van de grond

02 april 2012 – Eerste kwartaalbericht 2012. Na een aanzienlijke krimp in 2011 groeit het aantal aanbestedingen weer. In het eerste kwartaal van 2012 wordt het niveau van 2010 weer gehaald. Hiernaast werden opvallend veel prijsvragen uitgeschreven. Deze onverwachte groei is opvallend. Het Steunpunt ziet dat steeds meer aanbesteders het opdrachtgeverschap professioneel oppakken.

Lees meer


Professioneel aanbesteden: appeltje, eitje

15 maart 2012 – “Aanbesteden met KOMPAS light is ‘appeltje, eitje’ voor aanbestedende diensten”, schrijft VNG voorzitter Annemarie Jorritsma in het vandaag verschenen magazine “Innovatief aanbesteden kan en moet beter” van Architectuur Lokaal. Het magazine bevat verslagen van de debatten bij de 3e EU Aanbestedingendag, interviews, statistieken, best practices in Nederlandse gemeenten, artikelen over het aanbesteden in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk en andere informatie.

Lees meer


KOMPAS light wordt opgenomen in TenderNed

01 maart 2012 – KOMPAS light, de branchebreed onderschreven digitale handleiding voor het aanbesteden van architectendiensten, wordt opgenomen in de e-gids van TenderNed.

Lees meer


Aanbestedingsleed: oude kwalen en nieuwe remedies

05 januari 2012 – Vierde kwartaalbericht 2011. Wat velen vreesden is waarheid geworden: de negatieve spiraal van het crisisjaar 2010 zet door in 2011.De vraaguitval zet door en manifesteert zich nu ook in het aantal aanbestedingen. Dat aantal daalt enorm (-25%) ten opzichte van 2010. De opmars van geïntegreerd aanbesteden stagneert. Het betreft wel de helft van alle aanbestede architectuuropdrachten, geïntegreerde opdrachten zijn niet meer weg te denken in de architectuurpraktijk.

Lees meer


Herziene voorstellen Europese aanbestedingsrichtlijnen

20 december 2011 – De Europese Commissie heeft de herziene voorstellen van de Europese aanbestedingsrichtlijnen gepresenteerd. Met deze richtlijnen wil de Europese commissie de aanbestedingsregels en -procedures eenvoudiger en flexibeler maken.

Lees meer


Scholenbouwwaaier nu te bestellen

16 december 2011 – Praktisch instrument dat gebruikers en opdrachtgevers helpt om ambities ten aanzien van de huisvesting op een eenvoudige manier bespreekbaar te maken. De waaier is opgebouwd rond een vijftal thema’s waarmee gebruikerswensen gestructureerd in het Programma van Eisen (PvE) kunnen worden opgenomen.

Lees meer


Tweede editie handboek Groen Kopen

02 december 2011 – De Europese Commissie heeft een herziene versie van het handboek Groen Kopen uitgebracht.

Lees meer


Drempelbedragen 2012-2013

02 december 2011 – De Europese Commissie heeft de drempelbedragen voor 2012-2013 gepresenteerd. De genoemde bedragen zijn exclusief btw.

Lees meer


Aanbesteden met KOMPAS light 2.0

25 november 2011 – VNG gaat KOMPAS light 2.0 actief promoten onder Nederlandse gemeenten.

Lees meer


3e EU Aanbestedingendag: innovatief aanbesteden kan beter

24 november 2011 – Het Steunpunt Architectuur Opdrachten & Ontwerpwedstrijden zet zijn acties ter verbetering van de aanbestedingen aan architecten en projectontwikkelaars door. Het innovatief en digitaal aanbesteden kan en moet nog veel beter. Daarom organiseert Architectuur Lokaal de 3e landelijke EU Aanbestedingendag voor opdrachtgevers, ontwerpers en adviseurs op donderdag 24 november van 13.30 tot 18.00 uur in Amersfoort.

Lees meer


De Waardering – debat over de toekomstperspectieven voor creatieve makers

09 november 2011 – Debatavond over de waarde van individuele ideeën. De bouw- en vastgoedwereld bevindt zich in een crisis. Er worden steeds meer prijsvragen uitgeschreven met steeds minder verplichtingen. Met de meeste uitgeschreven prijsvragen is uiteindelijk weinig gebeurd. Vergelijkbare tendensen en problemen blijken ook voor te komen in andere creatieve sectoren.

Lees meer


Opdrachtgeverschap bij scholenbouw

09 november 2011 – Servicecentrum Scholenbouw organiseert vier regionale bijeenkomsten over opdrachtgeverschap bij scholenbouw. Architectuur Lokaal sluit aan bij de actie.

Lees meer


Debat over prijsvragen bij Architectuur Film Festival

08 oktober 2011 – Tijdens het Architectuur Film Festival Rotterdam zullen Cilly Jansen (Architectuur Lokaal) en architecten Johannes Ingrisch en Anne Niemann in debat gaan over het, soms dramatische, verloop van Europese architectuurprijsvragen.

Lees meer


Van vijftig naar vijf: kiezen voor kwaliteit

01 oktober 2011 – Bijdrage van het Steunpunt aan Tender nieuwsbrief #7 over het hanteren van kwalitatieve criteria bij Europese architectenselecties.

Lees meer


Proportionaliteit op de agenda

01 oktober 2011 – Derde kwartaalbericht 2011. Ook in de zomer nam het aantal aanbestedingen van architectuuropdrachten af. Voor het eerst sinds langere tijd werden architectuuropdrachten in het 3e kwartaal weer vaker traditioneel in de markt gezet in plaats van als geïntegreerd contract.

Lees meer


Vier redenen waarom de overheid zou moeten investeren in bouwcultuur

01 augustus 2011 – Met het oog op de nieuwe architectuurnota heeft Architectuur Lokaal teruggeblikt op 20 jaar ervaring met architectuurbeleid en opdrachtgeverschap. De resultaten zijn te lezen in het rapport Bouwcultuur, investeren in opdrachtgeverschap.

Lees meer


Meer opdrachten, minder aanbestedingen

04 juli 2011 – Tweede kwartaalbericht 2011. In het eerste kwartaalbericht van 2011 rapporteerde het Steunpunt dat het aantal aanbestedingen afgenomen was ten opzichte van dezelfde periode in 2010 (afname van zo’n 33%). In het tweede kwartaal zet de krimp onverminderd door, deze keer een afname van 35% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Lees meer


Stad Gent ondertekent Het ‘Convenant voor organisatoren van een architectuurwedstrijd’

01 juli 2011 – Op vrijdag 1 juli 2011 ondertekende de Stad Gent het “Convenant voor organisatoren van een architectuurwedstrijd”. De Stad Gent onderschrijft met die ondertekening de voordelen van een goed georganiseerde architectuurwedstrijd.

Lees meer


Manifest Maatschappelijk Verantwoord Aanbesteden

07 juni 2011 – De BNA en NLPB bieden het manifest Maatschappelijk Verantwoord Aanbesteden aan de voorzitter van de VNG, Annemarie Jorritsma, aan. Het manifest is een initiatief van de BNA en NLPB en is mede ondertekend door Architectuur Lokaal.

Lees meer


Gemeenten gunnen lokale bedrijven vaker opdrachten

23 mei 2011, FD – Steeds meer gemeenten versoepelen hun eigen aanbestedingsregels om het lokale bedrijfsleven een opdracht te kunnen gunnen. Drempelbedragen voor openbare aanbestedingen worden verhoogd, zodat er vaker opdrachten onderhands gegund kunnen worden.

Lees meer


Zo kan het ook! Best practices architectenselectie

11 april 2011 – Boek van het Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden met onder meer 24 praktijkvoorbeelden die laten zien dat een goede (Europese) architectenselectie ook mogelijk is zonder problemen.

Lees meer


Naar een betere invulling van het opdrachtgeverschap

01 april 2011 – Eerste kwartaalbericht 2011. Het Steunpunt publiceert volgende week het boek Zo kan het ook, best practices architectenselectie. Er komt beweging in de aanbestedingsproblematiek. Helaas overheersen in het eerste kwartaal van 2011 nog steeds negatieve sentimenten bij het aanbesteden van architectuuropdrachten.

Lees meer


Aanbestedingsportals buiten Nederland

03 februari 2011 – Vanaf vandaag vindt u als extra service op deze website links naar aanbestedingsportals van alle landen die tot de Europese Economische Ruimte behoren.

Lees meer


“Europees aanbesteden is een must”

06 januari 2011 – Vierde kwartaalbericht 2010. Het crisisjaar 2010 gaat de boeken in als een dramatisch jaar voor de architectenbranche: opdrogende orderportefeuilles en teruglopende omzetten, gedwongen ontslagen en faillissementen. Toch blijkt uit de cijfers van het Steunpunt dat het aantal aanbestedingen blijft toenemen; in het vierde kwartaal van 2010 is er zelfs sprake van een verdubbeling ten opzichte van het vierde kwartaal van 2009.

Lees meer


Bureauavond NVTL

01 november 2010 – De bureaucommissie van de NVTL organiseert een bureauavond waar de resultaten van de bureauenquête 2008 en het selectie- en aanbestedingsbeleid worden besproken. Architectuur Lokaal zal aanwezig zijn om selectie- en aanbestedingsbeleid toe te lichten.

Lees meer


Bijeenkomst Gemeentelijk Inkoop Platform

01 oktober 2010 – Architectuur Lokaal zal tijdens een bijeenkomst van het Gemeentelijk Inkoop Platform een bijdrage leveren met betrekking tot aanbesteding van architectendiensten en het gebruik van KOMPAS light.

Lees meer