Colofon | Disclaimer | Over Ons | Contact | Nieuwsberichten

Ontwerpwedstrijden – Overige berichten

‘Ga het gesprek aan’

09 december 2013, BNA blad – Interview met het Steunpunt over de passieve houding van architecten en de toename van Design Build aanbestedingen.

Lees meer


Handreiking: Selectie bij onderhands aanbesteden (PIANOo)

20 november 2013, PIANOo – Van een professionele inkoper wordt verwacht dat hij een systematische aanpak hanteert om leveranciers voor kleine opdrachten te selecteren. De Aanbestedingswet 2012 verplicht bovendien tot het hanteren van objectieve selectiecriteria. PIANOo heeft daarom een praktische handreiking voor het selecteren van ondernemers bij onderhandse aanbestedingen uitgebracht. Nadrukkelijk wordt hierin aandacht besteed aan het ontwerpen en uitvoeren van een groslijst-methodiek.

Lees meer


Duitsland en Nederland schermen eigen openbare aanbestedingen af van EU

16 november 2013, De Wereld Morgen – Duitsland en Nederland behoren tot die EU-lidstaten die het strengst zijn voor andere EU-lidstaten die zich niet aan de interne marktregels van de EU houden. Nochtans blijken ze zelf zeer selectief om te gaan met die regels. Zo gaan beide landen stelselmatig zeer protectionistisch om met openbare aanbestedingen.

Lees meer


PIANOo-samenvatting nieuwe Europese (concept)aanbestedingsrichtlijn

06 november 2013, PIANOo – De nieuwe ‘klassieke’ aanbestedingsrichtlijn heeft tot doel de doeltreffendheid en efficiëntie van overheidsaanbestedingen te vergroten en aanbesteders in staat te stellen overheidsopdrachten beter te gebruiken om strategische maatschappelijke doelen te bereiken (onder meer milieu, innovatie, werkgelegenheid, maatschappelijke integratie). De basisprincipes zijn niet gewijzigd maar de regels zijn flexibeler ingevuld.

Lees meer


Grotere keuzevrijheid in Europese aanbestedingsprocedures

24 oktober 2013, NEVI – De strakke regels die gelden voor aanbestedingen worden aanzienlijk versoepeld met de meest recente voorstellen voor een nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijn, waarbij bijvoorbeeld straks ook een op mededinging gebaseerde onderhandelingsprocedure kan worden ingezet indien er geen standaardoplossingen beschikbaar zijn in de markt.

Lees meer


Tekst nieuwe Europese richtlijnen aanbesteden

13 augustus 2013 – De voorstellen voor de drie nieuwe aanbestedingsrichtlijnen zijn goedgekeurd door het Comité van Permanente Vertegenwoordigers (Coreper). De stemming in het Europees Parlement over de nieuwe richtlijnen zal in het najaar plaatsvinden.

Lees meer


Rapport Rekenkamer – Contractmanagement bij DBFMO-projecten

06 juni 2013, Algemene Rekenkamer – Het Rijk verwacht met DBFMO-contracten in totaal 800 miljoen euro te hebben bespaard. De Algemene Rekenkamer onderzocht de wijze waarop het Rijk deze contracten uitvoert. Daarnaast onderzocht de Algemene Rekenkamer hoe het Rijk de Tweede Kamer hierover informeert.

Lees meer


Evaluatie PPS Harnaschpolder

23 mei 2013, Hoogheemraadschap van Delfland – Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft de PPS voor AWZI Harnaschpolder na tien jaar geëvalueerd. Dit project was een van de eerste pps-contracten in Nederland en de eerste pps van een waterschap.

Lees meer


Richtsnoeren Leveringen en Diensten gepubliceerd

13 mei 2013, Rijksoverheid – In de memorie van toelichting bij de Aanbestedingswet 2012 is aangekondigd dat het ministerie van Economische Zaken het initiatief neemt om in samenwerking met PIANOo, aanbestedende diensten en ondernemers te komen tot richtsnoeren voor leveringen en diensten, die als doel hebben om uniformering en verbeterde naleving te bereiken. Op verzoek van de minister is een schrijfgroep met vertegenwoordigers van aanbestedende diensten en ondernemers, onder leiding van een onafhankelijke voorzitter ingesteld. Deze schrijfgroep heeft op 28 maart 2013 het definitieve advies inzake Richtsnoeren Leveringen en Diensten aan het ministerie van Economische Zaken aangeboden.

Lees meer


Golden Book of e-Procurement Good Practices

09 april 2013, Europese Commissie – Er zijn op dit moment zo’n 300 elektronische aanbestedingssystemen in Europa. Sommige hiervan excelleren op het gebied van functionaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid. Andere systemen zijn moeilijk toegankelijk voor buitenlandse gebruikers. De snelle toename van verschillende gebruikersomgeving belemmert ook de toegankelijkheid net als het gebruik van verschillende platformen. In de studie Golden Book of e-procurement practices worden best practices en mogelijke valkuilen besproken.

Lees meer


Het Grote Aanbestedingswet Congres

19 maart 2013, IBR – 14 maart vond het Grote Aanbestedingswet Congres, georganiseerd door het Instituut voor Bouwrecht, plaats. De presentaties, inclusief de bijdrage van het Steunpunt Ontwerpwedstrijden en Architectuuropdrachten zijn nu te downloaden.

Lees meer


Aanbestedingswet per 1 april 2013 in werking

12 februari 2013, PIANOo – Bij Koninklijk Besluit van 11 februari jl. is bepaald dat de Aanbestedingswet per 1 april 2013 in werking treedt. Omdat ondernemers gebaat zijn bij spoedige inwerkingtreding wordt afgeweken van het beleid van Vaste Verandermomenten waarbij wetten alleen per 1 januari of 1 juli in werking treden.

Lees meer


Metrokaart nieuwe Aanbestedingswet

18 december 2012, PIANOo – PIANOo heeft de metrokaart met veelgestelde vragen over de nieuwe Aanbestedingswet gepubliceerd. De komende tijd zal de metrokaart worden uitgebreid met nieuwe items.

Lees meer


Inwerkingtreding Aanbestedingswet 1 april 2013

07 december 2012, PIANOo – De aanbestedingswet zal naar alle waarschijnlijkheid op 1 april 2013 in werking treden. De Raad van State heeft nog geen advies uitgebracht over de aanbestedingswet. Gezien de te nemen stappen wordt ernaar gestreefd om de aanbestedingswet op 1 april 2013 in werking te laten treden.

Lees meer


Consultaties e-Factureren, Klachtenregeling Aanbesteden en Richtsnoeren Leveringen en Diensten

01 oktober 2012, Rijksoverheid – De EU overweegt e-Factureren verplicht te stellen voor openbare aanbestedingen en roept decentrale overheden op input te geven over ervaringen met e-Factureren bij overheidsopdrachten.
Het ministerie van EL&I legt de klachtenregeling Aanbesteden en de Richtsnoeren Leveringen en Diensten ter consultatie voor en roept belanghebbenden op te reageren.

Lees meer


Behandeling aanbestedingswet Eerste Kamer uitgesteld

07 september 2012, PIANOo – De behandeling van de aanbestedingswet door de Eerste Kamer is uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet bekendgemaakt.

Lees meer


Concept aanbestedingsbesluit naar 2e Kamer verzonden

10 juli 2012, Rijksoverheid – Op 10 juli is het concept aanbestedingsbesluit aan de Tweede Kamer gezonden. De Gids Proportionaliteit en het ARW 2012 zijn hier onderdeel van.

Lees meer


Model inkoop- en aanbestedingsbeleid VNG gepubliceerd

05 juli 2012, VNG – De VNG heeft een Model Inkoop- en aanbestedingsbeleid gepubliceerd om zo professionalisering van inkoop en aanbesteding door gemeenten te stimuleren.

Lees meer


PIANOo brengt EMVI-handreiking uit

19 juni 2012, PIANOo – Advocaat Tsong Ho Chen presenteerde op 7 juni tijdens het PIANOo-congres de PIANOo-handreiking ‘Hoe pas je EMVI toe?’. De handreiking legt op een toegankelijke manier uit hoe inkopers EMVI als professioneel instrument kunnen inzetten om de kwaliteit van inkoop te verhogen.

Lees meer


9 amendementen en 8 moties nieuwe aanbestedingswet

09 februari 2012, PIANOo – De Tweede Kamer heeft bij de stemmingen over de moties en amendementen bij het wetsvoorstel Aanbestedingswet 9 amendementen en 8 moties aangenomen. 14 februari zal de Tweede Kamer stemmen over de Aanbestedingswet zelf.

Lees meer


Kamer stemt op hoofdlijnen in met Aanbestedingswet

02 februari 2012, PIANOo – Op 1 februari bleek dat de Kamer op hoofdlijnen kan instemmen met het wetsvoorstel, vooral omdat straks kleine ondernemers meer kansen krijgen bij overheidsaanbestedingen. Verhagen: “Het mkb krijgt geen voorkeursbehandeling, maar ik ga wel de belemmeringen wegnemen”.

Lees meer


Nederlandse versie van open oproep op komst

16 december 2011, Cobouw – Architectuur Lokaal zet vaart achter het fenomeen ‘open oproep’ voor ontwerpopdrachten. Doel is om komende zomer al een systeem op de rails hebben om een simpel alternatief te bieden voor aanbestedingen, inclusief een preselectiesysteem.

Lees meer


Nalevingsmeting Europees aanbesteden 2010 gestart

16 oktober 2011, Significant – Het Ministerie van EL&I heeft opdracht gegeven tot een onderzoek naar de naleving van Europese aanbestedingsrichtlijnen over 2010 door publieke organisaties. Het onderzoek moet inzicht geven in de mate van naleving en verklaringen achterhalen voor verschillen in naleving van de Europese aanbestedingsregels. Significant zal het onderzoek verrichten en roept overheidsorganisaties op om zich aan te melden voor het onderzoek.

Lees meer


Architectenbureaus kampen met krimp

22 september 2011, BNA – Uit onderzoek van de Bond Nederlandse Architecten (BNA) is gebleken dat 2011, naar verwachting, een slechter jaar voor architectenbureaus wordt dan 2010. 47% van de ondervraagde bureaus houdt er rekening mee dat ze in 2011 tenminste 5% van het aantal medewerker zal moeten ontslaan.

Lees meer


Uniforme Eigen Verklaring

16 september 2011, Rijksoverheid – Om de regeldruk en de lasten voor ondernemers te verminderen werkt de Rijksoverheid per 1 oktober uitsluiteind met de Uniforme Eigen Verklaring aanbestedingen. De eigen verklaring Beleidsregels integriteit en uitsluiting bij aanbesteding in Bibob-sectoren komt hiermee te vervallen.
In het wetsvoorstel Aanbestedingswet wordt het gebruik van de Uniforme Eigen Verklaring verplicht gesteld.

Lees meer


Consultatie Gids proportionaliteit gestart

01 september 2011, Ministerie van EL&I – Het Ministerie van EL&I heeft het definitieve concept van de Gids proportionaliteit gepubliceerd en heeft een consultatie gestart om de Gids af te ronden. Iedereen kan tot 4 november reageren op de vragen:
1. Op welke wijze kan de bruikbaarheid van Gids proportionaliteit bevorderd worden?;
2. Komen alle onderwerpen waarop het proportionaliteitsbeginsel ziet aan bod?

Lees meer


Nieuwe standaardformulieren aanbesteding

27 augustus 2011, Europese Commissie – De Europese Commissie heeft nieuwe formulieren gepubliceerd voor de aanbesteding van overheidsopdrachten. De EU-aanbestedingsrichtlijnen bevatten verplichtingen om overheidsopdrachten bekend te maken in het Publicatieblad van de EU. De oude verordening met de standaardformulieren wordt hiermee ingetrokken.

Lees meer


Europese Commissie neemt initiatieven ter bevordering van elektronisch aanbesteden

01 augustus 2011, Europese Commissie – Elektronisch aanbesteden, het gebruik van elektronische communicatie en transactieprocessen door overheden en andere publieke organisaties bij aankoop van goederen en diensten, kan belangrijke besparingen opleveren. Daarom kondigt de Europese Commissie een reeks maatregelen aan om e-overheidsopdrachten te stimuleren.

Lees meer


BNA blij met opname DNR in ARVODI

28 juli 2011, BNA – In de Algemene Rijksvoorwaarden voor het verstrekken van opdrachten tot het verrichten van Diensten 2011 (ARVODI 2011) is de DNR expliciet opgenomen. De BNA is daar blij mee. De DNR heeft nu een extra fundament, waardoor het draagvlak van de regeling wordt vergroot.

Lees meer


Krimp op aanbestedingsmarkt

26 juli 2011, EIB – De aanbestedingsmarkt (bouw) is het afgelopen jaar 35 procent in omvang afgenomen. In totaal werd er in 2010 voor 5,2 miljard euro aan werk gegund.

Lees meer


Handleiding social return bij het Rijk

01 juli 2011, Rijksoverheid – Het kabinet heeft op 29 april 2011 besloten om social return vanaf 1 juli 2011 rijksbreed toe te passen bij alle aanbestedingen van ‘werken’ en ‘diensten’ boven het bedrag van 250.000 euro. Voor alle aanbestedende diensten en andere betrokkenen binnen het Rijk is er nu een handboek

Lees meer


‘Europese aanbesteding moet eenvoudiger en eerlijker’

30 juni 2011, Ministerie van EL&I – We moeten de Europese aanbestedingsregels eenvoudiger en eerlijker maken. De ingewikkelde aanbestedingsprocedures kosten onnodig veel belastinggeld en geven MKB’ers vaak het nakijken. Dat zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie donderdag 30 juni 2011 in de openingstoespraak van een conferentie over aanbesteding van de Europese Commissie in Brussel.

Lees meer


Reacties op Groenboek aanbesteden

24 juni 2011, Europese Commissie – De Europese Commissie heeft de resultaten van het onderzoek naar de impact en effectiviteit van de Europese aanbestedingsregels als samenvatting gepubliceerd.

Lees meer


Meer kansen voor MKB bij aanbestedingen gemeente Den Haag

07 juni 2011, Gemeente Den Haag – Gemeente Den Haag voert nieuwe aanbestedingsregels in om het Midden- en Kleinbedrijf meer kans te geven bij aanbestedingen. Ook gaat de gemeente strenger toezien op het naleven van de aanbestedingsregels.

Lees meer


Rondetafelgesprek Architectenweb

01 juni 2011, Architectenweb – Architectenweb organiseert een rondetafelgesprek over de promotie van architectuur in Nederland. Welke partijen promoten de architectuur? Is dat een taak van de cultuursector of van de beroepsgroep zelf?

Lees meer


Tweede Kamer: rondetafelgesprek aanbesteden

25 mei 2011, Rijksoverheid – De Kamerleden Gesthuizen en Verhoeven hebben het initiatief genomen tot een openbaar rondetafelgesprek over aanbesteden. Er zijn drie deelvragen geformuleerd waar de Kamerleden over willen discussiëren met meerdere genodigden. Het rondetafelgesprek vindt plaats op 25 mei van 13.30 tot 16.30 uur.

Lees meer


Europese gemeenten willen minder regels en meer flexibiliteit

08 mei 2011, Binnenlands Bestuur – Hogere drempelbedragen, verplichte inzet van langdurig werklozen en een ‘aanbestedingspaspoort’. Dat zijn enkele van de voorstellen die de Haagse wethouder Henk Kool volgende week gaat voorleggen aan de Europese Commissie. Kool is rapporteur namens het Comité van de Regio’s waarin Europese decentrale overheden samenwerken.

Lees meer


PIANOo-congres 2011

28 april 2011, PIANOo – Het PIANOo-congres 2011 op 26 mei komt steeds dichterbij. In de Rijtuigenloods in Amersfoort is die dag het motto: ‘Laat de markt voor je werken’.

Lees meer


Veelgestelde vragen rechtsbescherming bij aanbesteden

22 april 2011, Europa decentraal – Kenniscentrum Europa decentraal heeft onlangs de publicatie ‘Veelgestelde vragen rechtsbescherming bij aanbesteden’ uitgebracht. De publicatie brengt decentrale overheden op de hoogte van de – met de implementatie van de ‘nieuwe’ Rechtbeschermingsrichtlijnen ingevoerde- gewijzigde regels op dit gebied.

Lees meer


Nieuwe reiswijzer gebiedsontwikkeling

01 april 2011, Rijksoverheid – De Reiswijzer geeft praktische handreikingen voor de selectie van private partners in gebiedsontwikkeling. Daarnaast komt samenwerking met private partners die een goed initiatief of een grond- of vastgoedpositie hebben aan de orde. Met voorbeelden uit de praktijk laat deze Reiswijzer het verloop zien bij de totstandkoming van complexe projecten, aangevuld met tips voor de gebruiker.

Lees meer


Antwoorden vragen Groenboek Aanbesteden

28 maart 2011, Ministerie van EL&I – Antwoorden van het Nederlandse kabinet op de vragen uit het ‘Groenboek betreffende de modernisering van het EU-beleid inzake overheidsopdrachten – Naar een meer efficiënte Europese aanbestedingsmarkt’ van de Europese Commissie.

Lees meer


Nota’s Aanbestedingswet

28 maart 2011, Minsterie van EL&I – Antwoorden van het Nederlandse kabinet op de vragen uit het ‘Groenboek betreffende de modernisering van het EU-beleid inzake overheidsopdrachten – Naar een meer efficiënte Europese aanbestedingsmarkt’ van de Europese Commissie.

Lees meer


Reactie op voorstel voor een inkoopwet

16 februari 2011, Ministerie van EL&I en FD – Met deze brief reageert de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie op een voorstel van prof. dr. Jan Telgen voor een inkoopwet, waarover wordt gesproken in het artikel ‘Goede inkoopwet brengt innovatie’ in het Financieele Dagblad van 31 januari 2011.

Lees meer


Raadpleging over efficiëntere regels voor Europese aanbestedingen

01 februari 2011, Europese Commissie – In het kader van de Europa 2020-strategie houdt de Europese commissie een brede consultatie om de doeltreffendheid en efficiëntie van het aanbestedingssysteem van de EU te hervormen. U kunt reageren tot 18 april.

Lees meer


Nederlands-Duits Bouwforum voor architecten, bouwingenieurs en bouwondernemers

20 januari 2011 – Tijdens het gezamenlijke Nederlands-Duitse Bouwforum op de BouwBeurs in Utrecht zullen de onderwerpen effecten van energiebesparende maatregelen in het kader van de “Energieeinsparverordnung” in Duitsland en de uitwerkingen van de EnergiePrestatie Norm (EPN) in Nederland aan bod komen. Verder zullen ook de valkuilen bij aanbestedingen in het desbetreffende buurland worden belicht.

Lees meer


Rapportage bevindingen aanbestedingsambassadeur

11 januari 2011, Rijksoverheid – De aanbestedingsambassadeur, mevrouw professor H.E. Bakker, heeft in de periode 27 mei 2010 tot 27 november 2010 een rondje gemaakt langs het veld: bestuurders en medewerkers van overheden, private partijen, inkooporganisaties en specialisten op het gebied van aanbestedingen.

Lees meer


Aanbesteden maatschappelijk vastgoed door woningcorporaties

01 januari 2011, Ministerie van BZK – Vanaf 1 januari 2011 is een tijdelijke ministeriële regeling ingevoerd waarbij woningcorporaties onder andere wordt verplicht maatschappelijk vastgoed aan te besteden volgens richtlijn 2004/18/EG van de Europese Commissie.

Lees meer


Weinig kansen voor jonge architecten in Nederland

19 november 2010, NOS – Startende architecten dreigen Nederland links te laten liggen. Ze vinden dat ze hier te weinig kansen krijgen, en vertrekken daardoor vaak naar het buitenland. Bij de architectkeuze voor grote bouwprojecten zoals stadskantoren, scholen en ziekenhuizen gelden strenge regels, opgelegd door Brussel. En daardoor lopen jonge architecten die opdrachten vaak mis.

Lees meer


Seminar Routekaart voor Architecten: Ondernemen in Duitsland, België en Luxemburg

01 september 2010, NL EVD Internationaal – Om in de huidige crisis te overleven is er onder architecten de behoefte om nieuwe ondernemerskansen en invalshoeken te vinden. Deze overlevingskansen voor met name de kleinere architectenbureaus hangen nauw samen met expansie over de grens en dan vooral nabije markten: België, Luxemburg en Duitsland.

Lees meer