
Waarom liegen mensen? De Psychologie Verklaard
Mensen liegen vaak, ook al vinden we eerlijk zijn belangrijk. Waarom doen we dit dan? De psychologie van liegen laat zien dat redenen om te liegen verschillen. We vermijden soms straf of beschermen ons zelfbeeld of onze relaties. Leugens vertellen is ingewikkeld altijd liegen en zit soms diep in ons.
Schuldgevoel, niet willen waarom liegen mensen kwetsen en zelfbescherming zijn belangrijke redenen om te liegen. Ondanks dat eerlijkheid belangrijk is, liegt 80% van de mensen regelmatig tegen anderen. Vaak realiseren ze zich dat niet eens. Dit kan relaties kapot maken.
Wanneer we vaak liegen, voelen we ons minder schuldig over onze leugens. Dit maakt het makkelijker om te blijven liegen. Maar grote leugens kunnen grote problemen veroorzaken als ze uitkomen. Liegen is een deel van ons leven, vooral bij mannen die gemiddeld drie keer per dag liegen. Het kan wijzen op ernstigere problemen zoals dwangmatig liegen.
De verschillende soorten leugens en hun motivaties
Er bestaan veel soorten leugens, zoals kleine leugentjes om bestwil en manipulatieve leugens. De redenen waarom mensen liegen, lopen uiteen van het bewaren van de vrede tot zelfbescherming. Vaak worden ze gedreven door angst, onzekerheid of problemen met hun persoonlijkheid.
Mensen beschermen anderen vaak met leugens; 60% van de leugens wordt hiervoor gebruikt. Zo’n 30% zijn witte leugens, bedoeld om anderen niet waarom lieg ik te kwetsen. Volwassenen willen graag geaccepteerd worden, wat in 20% van de gevallen de reden is om te liegen. Daarnaast zegt 40% dat ze liegen uit angst voor andermans reactie.
Kinderen liegen ook, zo’n 80% doet dit in hun jeugd. Dit helpt hen bij het leren van sociale vaardigheden. Mensen met waarom liegen mensen narcistische kenmerken liegen 50% vaker dan anderen om te manipuleren. Door technologie neemt online liegen toe, met 25% dankzij de anonimiteit van sociale media.
Ongeveer 35% van de werknemers heeft weleens gelogen in een professionele setting. Ze deden dit om deals te sluiten of hun positie te verbeteren. Liegen zorgt voor meer activiteit in de prefrontale cortex. Dit toont aan dat liegen 15% meer mentale inspanning vergt dan de waarheid spreken.
75% van de mensen geeft toe regelmatig te liegen, meestal in het dagelijks leven. Ongeveer 50% zegt dat liegen hen een slecht gevoel over zichzelf geeft. Ze voelen zich schuldig of schamen zich. Het herkennen van leugens is mogelijk; 90% van de mensen kan leugens herkennen na goede training.
Soorten Leugens | Motieven om te Liegen | Statistieken |
---|---|---|
Leugentjes om bestwil | Bescherming van anderen | 60% |
Witte leugens | Sparen van gevoelens | 30% |
Manipulatieve leugens | Sociale en persoonlijke voordelen | 50% vaker bij narcisten |
Sociale leugens | Geaccepteerd worden | 20% |
Waarom mensen vaker liegen dan we denken

Liegen gebeurt vaker dan je zou denken. Onderzoek waarom liegen laat zien dat regelmatig liegen ons minder gevoelig maakt voor de daad van liegen. Zo kunnen mensen makkelijker vaak liegen.
Uit een studie bleek dat 60% van de studenten loog tijdens een gesprek. Ze loogden gemiddeld 2 of 3 keer per gesprek. Dit maakt het moeilijk om eigen lieggedrag in te schatten.
In de eerste tien minuten van een gesprek liegt meer dan de helft van de mensen al drie keer. Kleine leugens worden normaal gevonden, wat leidt tot meer en grotere leugens.
Volgens Sophie van der Zee liegen mensen veel, soms wel “tientallen keren per dag”. Dit komt veel voor, vooral onder studenten.
In zelfrapportages zeggen mensen dat ze 1 tot 2 keer per dag liegen. Maar uit het experiment “A week without lying” blijkt dat we meer liegen dan we denken. Technologie en anonimiteit verergeren dit nog.
Bijna 40% van de mensen zegt nooit te liegen. Maar 5 tot 10% liegt juist heel veel. Van alle leugens komt de helft van deze kleine groep. Dit toont aan dat liegen lastig te meten is, maar heel gewoon.
Liegen is een complex onderdeel van hoe mensen zich gedragen. Het beïnvloedt onze interacties en sociale relaties diep.
Waarom Liegen Mensen: Het effect van liegen op de hersenen
Neurologische studies tonen aan dat liegen bepaalde delen van de hersenen activeert. De prefrontale cortex, bijvoorbeeld, speelt een rol in complexe beslissingen. Bij herhaald liegen, wordt de amygdala, die onze emotionele reacties regelt, minder gevoelig voor leugens.
Naarmate we meer liegen, raakt ons brein gewend aan de oneerlijkheid. Hierdoor voelen we ons minder schuldig bij het liegen. Dit maakt van liegen een gewoonte, en ons brein reageert minder op de mogelijke gevolgen van leugens.
Onderzoek toont aan dat waarom liegen mensen pathologische leugenaars minder grijze stof hebben in hun prefrontale cortex. Ze hebben ook meer witte stof, wat wijst op veranderingen die liegen vergemakkelijken. Deze aanpassingen helpen bij het verwerken van complexe leugens.
Liegen verhoogt ook het aantal verbindingen tussen onze herinneringen en ideeën. Hierdoor kunnen leugenaars gemakkelijker consistent blijven in hun leugens. Het wordt voor hen gemakkelijker om niet betrapt te worden.
Als we ons afvragen ‘waarom lieg ik’, kijk dan naar de aanpassingen in het brein. Ons brein leert omgaan met oneerlijkheid, wat liegen vergemakkelijkt. Minder schuld en emotionele reacties effenen het pad voor meer en complexere leugens.
De invloed van liegen op relaties
Liegen kan relaties echt schaden. Het creëert wantrouwen en maakt mensen onzeker. In elke sterke relatie is vertrouwen cruciaal. Als dat vertrouwen gebroken wordt door leugens, kan het moeilijk zijn om te herstellen. Veel mensen, zo’n 65%, vinden het lastig om iemand weer te vertrouwen na bedrogen te zijn.
Eén leugen leidt vaak tot meer leugens. Dit waarom liegen mensen gelooft ongeveer 75% van de mensen. Zo’n keten van leugens breekt het vertrouwen nog meer af. Het resulteert in een ongebalanceerde relatie. Bijna iedereen die liegt, voelt deze disbalans, omdat ze zich niet kwetsbaar op willen stellen.
De impact van liegen is groot. Ongeveer 85% voelt zich waarom liegt iemand minder gerespecteerd als ze bedrogen worden. Ze voelen zich dom en bedrogen, wat 80% van de bedrogenen zegt. Het is essentieel te begrijpen waarom we liegen. Eerlijke communicatie is de sleutel tot herstel van vertrouwen in relaties.